Utbildad eller outbildad elektriker?

ecy certifikat

Vad krävs det för att få jobba som elektriker? Eller kan vem som helst göra det?
Nej tack och lov. El är farligt och därför ska man ha utbildning som jobbet kräver. Tar man en installationselektriker som exempel så ska man uppfylla dessa krav:
* Fullständig gymnasiekompetens, 2500 poäng, med lägst betyget E i 2250 poäng (Man kan även gå vuxenutbildning, typ komvux eller liknade)
* Lägst betyg E i samtliga kärnämnen
* Lägst betyg E i samtliga karaktärsämnen
* Få godkänt på ett teoretiskt prov kallat ”skötsel av elanläggning”
* Minst 1600 timmars lärlingstid på ett elteknik företag

Utöver detta så har varje elföretag en behörig installatör som alla jobbar under. Så man kan säga att de är rätt ordnade former om vem som får och inte får göra vad i el-branschen. Absolut kan de bli bättre, det kan allt.
För er som missat så har det ett  tag pågått en behörighetsutredning där Bo Diczfalusy från Näringsdepartementet fått i uppdrag att se över gällande krav och se hur de kan utvecklas. Den utredning var klar i vintras och har nu varit ute på remiss där berörda parter har fått lämna synpunkter.

Svenska Elektrikerförbundet var en av parterna. Synpunkter därifrån var bl.a. att den behöriga installatören ska ”bara” vara knuten till företagen. Vilket i princip innebär att man kan hyra in den kompetensen. Tycka vad man vill om det, men det som kanske var ännu sämre är att denna person inte behöver ha någon bestämmande rätt över företagets verksamhet. Det kan tyckas vara snudd på komiskt, man är ansvarig över någonting man inte helt kan bestämma över.
Överlag var Elektrikerförbundet nöjda med utredningen.

Vad lämnade då vår motpart Elektriska Installatörsorganisationen, Eio för synpunkter då? Ska tilläggas att även dem var nöjda med utredningens förslag men hade speciellt en synpunkt som vi tycker är lite skrämmande. Man vill att i princip vem som helst ska kunna utföra ”enklare” elarbeten. Vad är ett enklare elarbete? Är det att sätta kabelstege, klamra VP-rör, dra kabel? Vad exakt Eio menar är oklart då de inte kan svara på enkel fråga när vi ställer den. Men oavsett vad som definieras som ”enkelt” så ska en elektriker göra allt elarbete för att kunna säkerställa en godkänd anläggning.

Tänk om man skulle ta bort utbildningskrav på exempelvis sätta kabelstege. Vad skulle kunna hända då? Dels att arbetet inte blir godkänt utfört/kabelstege ramlar ner om en outbildad elektriker gör jobbet. Men man skulle starta ett så kallat A- och B-lag. Inte ska väl en dyr elektriker utföra dessa ”enkla” arbetsmoment, bättre att ta någon som gör jobbet för halva priset kanske.
Vad Eio inte heller verkar förstå är att man förstör för sina egna medlemsföretag i slutändan också. Varför ska ett stort byggbolag, exempelvis Skanska lägga ut jobb på en el-firma som de nu själva skulle kunna göra. Då tappar el-företagen både vinst på arbetstid samt material.
Snacka om att skjuta er själva i foten Eio.

Så Eio, tänk om!
Vill avsluta denna text med detta citat;

”Jag vill att alla i min bransch ska vara certifierade” – Douglas, nybliven elektriker som just fått ut sitt ECY-certifikat