Facket på sommarjobbet

Facket på sommarjobbet

Toalett, omklädningsrum, någonstans att värma matlådan och anställningsbevis är något av de mest grundläggande vi förväntar oss från vår arbetsgivare. Kollektivavtal kanske får ses som en bonus, men är det för mycket att förvänta oss av på vårt första jobb?

LO bedriver just nu en av deras största årliga kampanjer, ”Facket på sommarjobbet”. Kampanjen går ut på att träffa unga arbetare som är ute på sitt första arbete, sommarjobbare alltså. Kampanjen bedrivs av olika LO distrikt runt om i hela landet och unga fackligt aktiva agerar uppsökare. Syftet är att träffa de arbetare som oftast har minst koll på sina villkor, det vill säga unga arbetare men främst sommarjobbare.

020 56 00 56 är ett telefonnummer att lägga på minnet. Dit kan du som sommarjobbare ringa helt gratis och få svar på dina frågor, allt från Ob-tillägg till vad lägsta lön är. Givetvis är det flertalet från Unga Elektriker som deltar som uppsökare på kampanjen. Unga Elektriker deltar i Skåne, Stockholm, Östergötland samt Västmanland.

Facket på sommarjobbet 1Kampanjen går ut på att åka ut till olika företag och träffa sommarjobbare, främst inom handels- och restaurangbranschen. Många företag har kollektivavtal och ser till att deras anställda har schyssta villkor, de tycker det är bra att facket kommer ut och informerar. Många sommarjobbare har dessutom redan fått informationen i skolan vilket är riktigt bra och på så sätt har rätt hyfsad koll på sina rättigheter.

Sedan finns de dem där ”mindre bra” företagen som inte alls tycker det är bra att facket kommer ut. Där stämmer ovanstående beskrivning rätt bra in som är från faktiska arbetsplatsbesök. Oftast spelar man på de ungas okunskap och ger dem riktigt dåliga anställningsvillkor. I dem bästa världar har man ”bara” missat att skriva ett anställningsbevis men ibland så stöter man på dem där riktigt dåliga arbetsgivarna där sommarjobbare har gått på en riktig nitlott.

Hur tänker ni företag? Billig arbetskraft, men för bövelen, sätt er in i de ungas situation. Dem är glada över sitt första jobb och kunna tjäna sina första egna pengar. Då har ni mage att totallura dem och utnyttja dem till de yttersta. Ni borde skämmas!

Stor eloge till LO och fackförbunden som ändå är ute och pratar med framtidens arbetare. Vi unga är framtiden men vi är även nu. Vi vill inte agera lönedumpare utan vi vill precis som ni ha schyssta villkor och ett jobb att trivas med. Så nästa gång du är på ett café, butik eller kanske Kolmården och träffar på en ung arbetare. Ställ frågan, har du koll på dina rättigheter?
Om inte, ring fackets hjälptelefon på 020 56 00 56.