Facket på sommarjobbet

DSC_1697

Vad är lägsta lön enligt lag? Hur vet jag om jag är försäkrad på jobbet? Hur många timmar får jag jobba i sträck? 
Det kanske är några av frågorna du som ska sommarjobba i år ställer dig. Ta det lugnt, ingen har koll på allt utan det ända du behöver lägga på minnet är numret till Fackets Hjälptelefon, 020-560056. Dit kan du som ska sommarjobba ringa om du har några frågor eller behöver hjälp. Det kostar noll spänn och du kan vara helt anonym om du så vill.

I sommar kommer ungefär 100 000 ungdomar sommarjobba. Som ung har man inte alltid stenkoll på vad det är som gäller på arbetsmarknaden. Tyvärr så finns det arbetsgivare som utnyttjar det. Därför är det så bra att LO (som är ett samlingsorgan för 14 fackförbund) kör sin kampanj ”Facket på Sommarjobbet”. Kampanjen är en ren informationskampanj som går ut på att söka upp unga arbetare och informera dem om vilka rättigheter de har. De som kampanjar är unga fackliga från olika förbund.

DSC_1695 Du känner igen dem på dem röda tröjorna.

 

 

 

 

Kampanjen startade redan i veckan och kommer köras i hela Sverige. Man räknar med att ha träffat cirka 50 000 personer under kampanjens gång. Redan nu har man stött på ungdomar som har riktigt dåliga villkor. Anställningsbevis saknas, ej tillgång till toalett, har ingenstans att äta lunch, helt oförsäkrade, för långa arbetsdagar, finns inget kollektivavtal är ett axplock av det man sett hittills. Tråkigt att det finns företag som utnyttjar ungdomar på det här viset. Att ni kan sova om nätterna är för oss obegripligt.
Riktigt bra att denna kampanj körs i så stor skala och många ungdomar får hjälp som de annars kanske inte fått.

För mer information om vad som gäller när du ska sommarjobba se här
Vi på Unga Elektriker vill önska alla sommarjobbare ett stort lycka till och kom ihåg, har ni några frågor eller behöver hjälp, ring 020-560056

/
Unga Elektriker